C.E.A.V. Centre Espeleològic Alpí Vallesà

Història

A finals de l´any 1966 un grup de joves del barri es reunien al carrer i parlaven de les seves aventures viscudes a la muntanya el cap de setmana, aquest grup va connectar amb el mossèn del barri, també un apassionat de la muntanya, i es van animar a crear un centre excursionista a Can Sant Joan. Així doncs l´1 de Abril de 1967, tenia lloc la primera reunió de CEAV a la que hi varem ser presents Jose M. Diez, Jose M. Campos, Joaquin Grau, Antonio Alonso, Manuel Cano, Ildefonso Alcaide, Félix Díez i Angel Ruiz. En aquesta primera reunió vam formalitzar la primera junta amb Ildefonso Alcaide com a president i li vam posar el nom de Centre Excursionista Agrupació Veïns, ja que degut a la situació política del País immersa en una dictadura, era més fàcil crear una secció d´una entitat ja existent, que crear-ne una de nova.

Els primers anys CEAV es va fixar tres objectius immediats que van ser: fomentar els esports de muntanya, federar al club i crear un local social. Des del principi a CEAV es feia  espeleologia, escalada, alpinisme, excursions (avui dia senderisme), i fins i tot paleontologia. Degut a les diferents modalitats esportives que es practicaven, van aparèixer les seccions de muntanya, SIC i Paleontologia. L´espeleologia va ser l´activitat més forta dels inicis de CEAV. L´any 1969, la secció d´espelologia (S.I.C.) va assolir la cota -202m de fondària a l ´avenc dels Esquirols amb la participació de Miquel Jorquera, Esteve Rodríguez, Alfonso Perez, Jose M. Campos, Ildefonso Alcaide i Quim Navarro. L´any 1970, van fer una expedició a Cifuentes (Guadalajara), per fer l´exploració i topografia de la Cova del Frare amb la participació de Domingo Collado i Rolin. La secció de muntanya va fer sortides d´escalada i va fer moltes ascensions als cims més emblemàtics del Pirineo. Enrique Grau, Luis Chavarri i Rafael Exposito van obrir vies d´escalada durant aquest primers anys a Figaró i Montserrat. Al desembre de 1969, Ildefonso Alcaide i Enrique Grau fan la primera ascensió hivernal al Pirineo. Al Març de 1968 CEAV s´inscriu a la Federación Española de Montaña per federar als seus socis i practicar els esports de muntanya dins d´un àmbit esportiu legal. Així doncs els objectius que l´entitat s´havia fixat a l´inici ja els havien assolit excepte el de tenir un local social. Però aquest no va trigar gaire, ja que en 1970 gràcies a la mediació de Sebastián Heredia, la parròquia de Can Sant Joan va cedir un pati i els mateixos socis de CEAV van construir-se el local.

Als anys 70, la secció d´espeleologia continua sent la secció amb més importància de CEAV, tot i que també es feien multitud de sortides d´alpinisme i escalada. Els germans San Juan Salas, Francisco Falcón, Ignacio Alvarez, Antonio Luque, Rolin etc van fer nombroses exploracions a Catalunya i a la resta de l´Estat. Es van fer expedicions a León i Córdoba, on van fer primeres exploracions i topografies d´avencs inexplorats. Durant aquests anys es van fer cursets d´iniciació a l´espeleologia dirigits als nens i nenes per garantir la continuïtat de la secció.

Als anys 80, CEAV es veu immers en un procés de canvis deguts a l´apertura històrica i social que ha experimentat l´Estat. Amb la consolidada democràcia i l´arribada de les autonomies, ja no té sentit continuar sent una secció de l´Agrupació de Veïns i per fi CEAV aconsegueix la seva ansiada llibertat. L´any 1984, CEAV s´inscriu al Registre d´ Entitats de la Generalitat, com a entitat independent amb personalitat jurídica própia i amb el nom de Centre Espeleològic Alpí Vallesà, portant al nom les grans activitats de CEAV (Espeleologia i Alpinisme) i d’aquesta forma mantenir les sigles de CEAV, que era com tothom ens coneixia al poble.

Als anys 90, CEAV fa un salt de qualitat travessant els Pirineus per arribar als Alps i conquerir cims com el Lisckam, el Strarhörm y el Cervino, es fan tots els tres mils del Pirineo, travessant la serralada des del Cantàbric fins al Mediterrani.

Als anys 2000, CEAV continua amb les seves activitats de muntanya. Hem assolit cims com el Montblanc en dues ocasions, Le Barre d´Ecrins, El Domme De Meigge, Gran Paradis, el Toubkaal al Marroc, etc.

Hem fet espeleologia a Catalunya, arreu de l´Estat i fins i tot a França, hem organitzat un campionat de progressió vertical de Catalunya, hem participat al Primer Congrés Internacional de Catalunya d´Espeleologia, vam celebrar el 40 aniversari del centre a l´any 2007 i contiuem fent muntanya i fent història de CEAV.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

CEAV és una entitat sense ànim de lucre.